Hoe zelf de perfecte cappuccino te maken

Geplaatst op 21-12-2022

Om de perfecte cappuccino te maken, heb je de volgende benodigdheden nodig:

  1. Een espressoapparaat of een koffiezetapparaat dat espresso kan maken
  2. Goede koffiebonen
  3. Een melkkan
  4. Een thermometer (optioneel, maar aanbevolen)

Zodra je deze benodigdheden hebt, kun je de volgende stappen volgen om de perfecte cappuccino te maken:

  1. Begin met het malen van de koffiebonen. Gebruik een fijne maling voor espresso en zorg ervoor dat de maling consistent is.

  2. Voeg de gemalen koffie toe aan het portafilter van het espressoapparaat en tik het aan om een compacte laag te vormen. Druk vervolgens de koffie aan met een tamper om een stevige laag te vormen.

  3. Plaats het portafilter in het espressoapparaat en zet een espresso. Houd de espresso kort, ongeveer 25-30 ml, en zorg ervoor dat de koffie een donkerbruine kleur heeft en een dikke, olieachtige crema heeft.

  4. Verwarm de melk in de melkkan totdat deze ongeveer 60-65 graden Celsius is. Dit kan met behulp van een thermometer of door de melk te verwarmen totdat het net niet te heet is om aan te raken.

  5. Gebruik een spatel of een elektrische melkschuimer om de melk op te schuimen totdat er een dik, schuimig laagje op het oppervlak verschijnt. Houd de melkkan onder een hoek van ongeveer 45 graden terwijl je de melk opschuimt om het schuim goed te verdelen.

  6. Voeg de warme melk toe aan de espresso en gebruik de spatel om het schuim op de cappuccino te verdelen. Maak eventueel af met een beetje cacao of kaneel.

En daar heb je het! Door deze stappen te volgen, kun je thuis een heerlijke, perfecte cappuccino maken. Probeer verschillende koffiebonen en melksoorten uit om te zien wat je het lekkerste vindt. Met wat oefening en de juiste technieken kun je een professionele cappuccino maken die je in een café niet zou misstaan.